Feb 13, 2012

kuew teow hong kong

one of our fav meal is kuew teow hong kong..
maybe ada yang biasa makan, and maybe ada yang tak pernah dengar..
resepi lebih kurang macam kuew teow ladna/kung fu..
tapi kelainan yang ketara adalah penyediaan kuew teow yang digoreng dengan telur not like ladna/kungfu yang telur dipecahkan dalam kuah kan..


yang ni hubby yang buat in less than 10 minutes..
iye, husband i kalau masak 10-15 minit dah boleh makan..

 bahan2:

 •kuey teow
•1 biji telur saiz besar 
•white pepper
Caranya adalah dengan mencelupkan kuew teow dalam telur yang telah digaul dengan white pepper..pastu goreng atas pan dengan sedikit minyak

untuk kuah:
•isi ayam
•seafood (apa2 pun boleh..udang, sotong, clam..)
•kobis, carrot, mushroom
•bawang putih
•2-3 sudu makan sos tiram
•1 sudu tepung jagung ( campur dengan sedikit air )
•2 cawan air stok udang/ayam
•cili padi ikut tahap kepedasan yang boleh diterima
•minyak secukupnya untuk menumis
perahan limau nipis
•garam/cukup rasa/white pepper

cara2nya macam masak kuah biasa..malas nak taip..huahua..

No comments: